Zubna proteza na implantatima

Zubna proteza na implantatima je tip pokrovne proteze bez nepca koja se uz pomoć retencijskih elemenata pričvršćuje na ugrađene implantate. Zubna proteza na implantatima stoga se najčešče koristi kod potpuno bezubih čeljusti koje imaju dovoljnu količinu kosti za ugradnju zubnih implantata. Ovakva proteza pruža prirodan i ugodan rezultat.
Zubna proteza na implantatima ima nekoliko prednosti među kojima je u prvom redu činjenica da zube možete skinuti i očistiti, što je važna stavka lakšeg održavanja temeljite higijene. Druga prednost je što ovakav protetski rad ima u potpunosti funkciju fiksnog rada, osigurava stabilnost i osjećaj sigurnosti da zubi neće ispasti.

Zubna proteza na implantatima i obična zubna proteza – razlike

Osnovna razlika između ova dva tipa proteza je u tome što obična proteza leži na samoj sluznici usne šupljine. Upravo zbog toga ona teže priliježe što automatski znači da je narušena njezina stabilnost u usnoj šupljini. Kao takva pacijentu ne daje dovoljan osjećaj sigurnosti i samopouzdanja jer on cijelo vrijeme tijekom govora, jela, a posebice smijanja mora paziti da mu proteza ostane fiksirana.

Kako funkcionira zubna proteza na implantatima?

Ovakva proteza ima na sebi ugrađene posebne retencijske elemente koji se vežu na retencijske elemente ugrađene u sami implantat.

U oba slučaja sama proteza izrađuje se od istog materijala – akrilne baze koja odlično oponaša prirodan izgled zubnog mesa i zubi.

Faze rada zubne proteze na implantatima

Prva faza – Specijalist oralne kirurgije ugrađuje 4 implantata i pruža potrebnu postoperativnu njegu ( antibiotik, tablete protiv bolova i led).
Potom je potrebno pričekati 3-4 mjeseca za osteointegraciju implantata ( srastanje sa kosti), u međuvremenu se pacijentu uzima otisak i izrađuju privremene proteze koje će pacijentu služiti dok implantati ne zarastu.

Druga faza – nakon procesa osteointegracije, pacijent dolazi na kontrolni rtg kako bi se utvrdilo da li su implantati dobro zarasli. Na implantate se u ovoj fazi postavljaju pokrovni vijci kako bi se formirala gingiva.

Treća faza – Uzimanje otisaka i izrada gotovog rada