ZUBNE LJUSKICE

Zubne ljuskice su nadomjesci koji mijenjaju boju, oblik i poziciju zuba. Za razliku od krunica, ne zahtijevaju rekonstrukciju cijelog volumena zuba već samo uklanjanje manjeg dijela cakline na prednjem dijelu zuba.

U posljednjih nekoliko desetljeća zubne ljuskice su se razvile u jedne od najpopularnijih fiksnoprotetskih nadomjestaka u estetskoj rekonstrukciji žvačnog sustava.
Zubne ljuskice se mogu koristiti na prednjim zubima, pod uvjetom da su oni zdravi, da postoji dovoljna površina zubne cakline te da nema karijesa ili rizika loma. Indikacija za izradu zubnih ljuskica je u pravilu estetska, u svrhu promjene boje diskoloriranih i pigmentiranih zuba, korekcije oblika i položaja zuba. Mogu biti alternativa ortodonciji kada su prednji zubi blago nepravilno postavljeni ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba. Prednost im ješto se jednostavno mogu prekriti sve deformacije i obojenja zuba, a potrebno je manje brušenja (0,3mm – 0,5mm) prirodnog zuba nego za krunicu. Empress keramika je najučestaliji i najcjenjeniji materijal za izradu ljuskica. Empress (bezmetalne) ljuskice su idealno i izgledom najprirodnije rješenje kod ispravljanja boje i oblika prednjih zuba.

Za izradu zubnih ljuskica doktor dentalne medicine brušenjem preoblikuje zube u potreban oblik uz primjenu lokalne anestezije. Nakon toga doktor uzima otiske obje čeljusti prema kojima će se ljuskice izraditi u dentalnom laboratoriju. Doktor će vam neposredno nakon brušenja zubi izraditi privremene ljuskice kako bi u periodu od brušenja zuba do predaje gotovih ljuskica mogli približno normalno jesti i raditi. Tijek izrade protetskog nadomjestka provodi se u nekoliko faza. Ovisno o vrsti rada biti će potrebno doći na nekoliko proba do završetka samoga rada (izgled i boja ljuskica, završno usklađivanje boje i cementiranje). Pacijent u suradnji sa doktorom i našim tehničarima može detaljno precizirati svoje želje i aktivno sudjelovati u kreiranju izgleda ljuskice svojim željama i opaskama. Nakon završetka laboratorijskog dijela posla gotove ljuskice se trajno fiksiraju na brušene zube klasičnom ili adhezivnom tehnikom cementiranja.