Oralna kirurgija

Oralnu kirurgiju čini niz kirurških zahvata s ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja i estetike usne šupljine.

Na samu pomisao, riječ kirurgija izaziva osjećaj nelagode no mi u Dentivu se trudimo da vam to iskustvo prođe kompletno bezbolno i sa pozitivnim rezultatom. Specijalizirani tim stručnjaka jamči vam sigurnost i kvalitetu kirurških zahvata te adekvatnu njegu.

Kirurške zahvate izvodimo piezo aparatom koji je najprecizniji uređaj za operaciju koštanog tkiva bez mogućnosti oštećenja mekih tkiva.

Piezo aparat funkcionira na bazi vibracija stoga je apsolutno bezbolan za vrijeme i nakon zahvata. Vrlo je precizan te omogućava mikrometrijske rezove, vrlo precizne i sigurne. Vibracije uništavaju apsolutno sve mikroorganizme, bakterije, stoga ne postoji mogućnost upalnog procesa.

Pri zahvatima koristimo lokalni ANTIBIOTIK koji djeluje direktno na problematično područje.

AUGMENTACIJA KOSTI

Kod implantologije postoji mogućnost da kost nije dostatna za ugradnju implatata, tada je neophodno pristupiti augmentaciji kosti.

Augmentacija je kirurški zahvat nadograđivanja i kreiranja kosti presađivanjem vlastite ili korištenjem umjetne kosti. Nakon presađivanja ili nadogradnje kosti, neophodno je pričekati par mjeseci da bi došlo do potpune osteointegracije tj. srastanja sa kosti.

Zavisno o situaciji moguće je implantat ugraditi istovremeno kad se vrši augmentacija, dok kod težih slučajeva najprije je potrebno izvršiti augmentaciju kosti (nakon zarastanja se ugrađuje implatat).

PODIZANJE SINUSA – SINUS LIFT

Podizanje dna sinusa regenerativna je kirurška tehnika kojom se povećava volumen kosti u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba. Trauma za pacijenta kod ovakvih zahvata je minimalna jer se sam zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji. Ovaj kirurški zahvat značajno povećava uspiješnost implatata u tom području.

VAĐENJE ZUBA

U modernoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub.

oralna_kirU ponekim situacijama vađenje zuba je neophodno zbog zdravlja samog pacijenta. Naime, upaljen zub je upalno žarište u organizmu i mikroorganizmi iz zuba mogu napasti druge organe (mozak, bubrege, zglobove i srce) te izazvati upale tih organa.

Kada zub više nije moguće spasiti, jer je napadnut dubokim karijesom koji je destruirao veći dio zuba pristupa se zahvatu ekstrakcije zuba.

Ostale indikacije za vađenje zuba su zubne traume, klimavost zuba, periapikalni upalni procesi i ciste.

APIKOTOMIJA

Apikotomija je kirurški zahvat kod kojeg se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno sa periapikalnim patološkim procesom (granulom, cista) a primjenjuje se kada više nije moguće liječiti zub i njegovo okolno tkivo. Granulom ili cista je oblik kronične infekcije prisutne uglavnom na vrhu korijena i posljedica je upale i izumiranja živca zuba što je najčešći rezultat traumatske ozljede ili dubokog karijesa. Sam operativni zahvat je bezbolan jer se vrši u lokalnoj anesteziji i traje odprilike 30 minuta.

DENTIVO vam omogućava rješavanje svih stomatoloških tegoba na jednom mjestu po savjetu našeg stručnog tima.

Ne dopustite da Vas strah i bol koče na putu do zdravlja, posjetite nas, prvi pregled je besplatan.